Wednesday, November 26, 2008

Emran Dah Okay Sket

Day 8 - emran dh okay sket....emran demam panas, 4 ari pertama je...pastu bdn emran okay....campak dia pun dh naik byk...skang ni tinggal stage last je la kot...nk pengabis campak tu....emran dh boleh main2 mcm biasa....kiss utk anak mama....muaahhh....

Rendang Opah @ Jusco Seri Kembangan

Time ni sebenanye nk gi mines...tp parking mines tu tgh renovate kot....xleh masuk....sume visitor kena park kt mines exhibition building pulak....jauh sket kena jln kaki...pehtu, nk masuk situ, punyela jem....last2, abah buat U-turn gi seri kembangan....carik jusco...nasib baik jumpa....hehe...then makan kt Restoran Rendang Opah....tp sebenanye, restoran ni mcm ada usahasama dgn Laksa Shack jek rasanye....sbb kedai share...pehtu menu pun campur gak....time ni campak emran dh start naik byk....sekejap je dia ok....bg mamam pun dia mamam sket je....then dia nangis nk tido...tp kena dukung....so kena la abah & mama gilir2 mamam then dukung emran....cian dia...pas mkn, jln2 sket, then blk....org demam xde mood nk jln arini....hehehe....

Pantang Tengok Camera

Tengok tu....time ni sebenanye emran tgh merengek2 sbb bdn dia still blum recover dr demam sgt....tp, bila mama & abah pegang hp & buat2 nk amik gmbr dia, trus emran stop kejap nangis....then bila sorok hp, dia nangis blk...bila tunjuk hp smula, senyap blk....hehe...pandai la anak mama ni....demam2 pun bleh alert dgn hp lg.... :-)

Ayamas @ Carrefour

Mari baca menu...! hehe....skang ni, kalau gi kedai makan yg ltk menu atas meja tu, emran yg paling sibuk nk baca dulu....hehehe....excited dia tgk menu tu especially kalau color dia meriah sket....tp xleh bg emran pegang menu lama2....nnt abisla menu tu....hehehe...

Pokok Pisang

Ni masa emran nk kuar teman abah & mama mamam.....mama baru terperasan, byk la pulak pokok pisang yg org kat apartment depan ni tanam...rajin btul diorang....

Demam Campak

Day 3 - emran still demam lg...so mama bawak gi jumpa dr khairul....dr amik darah emran utk buat 2 test.....1 test denggi....1 test virus....ptg jugak br result keluar....bila nurse col, suspen jek mama...hehe....then nurse ckp...bukan denggi...alhamdulillah....tp emran demam campak la pulak....hehehe....nurse siap pesan, mandikan emran mcm biasa...pg n ptg....then bg ubt selsema utk tahan gatal....pastu mama ada belikan emran calamine lotion....ramai yg advice utk guna lotion ni sbb bleh ilangkan gatal2 dia sket dgn sejukkan badan dia....then ada 1 lg petua dari nenek emran...nenek soh emran makan sup ayam....biar campak tu abis kuar sume....lebih kurang la kot dgn advice yg soh minum air kelapa tu....time demam2 ni pun, kalau mama & abah pegang hp, bleh la pulak dia posing2...hehehe....comey jek....

Emran Demam Lagi

Masa ni badan emran tgh btul2 panas....day 1 - gi check kt klinik...dr bg ubt demam....dr ckp, kalau 3 ari xbaik2 lg, dr soh check darah pulak...sbb kt area sini, dh 2-3 case denggi....time ni emran lembik jek....xcergas...xaktif....asik nangis je kalau dia rs xsdp bdn....nk melekap je kt org...time ni mmg best dukung emran...hehe..sebab dia akan peluk kita erat dari biasa...xmo lepas....tomeeiii..... ;-)

Monday, November 17, 2008

Kenduri Kahwin @ Kepong

Ni pun gi kenduri kahwin kawan cik yin nye adik pulak....hehe...tp yg dlm gmbr tu bukan tuan rumah la....tuan rumah busy pulak...xsempat nk snap gmbr....hehe...sowe yer auntie dayu...next time kita posing2 ek....hehe....yg dlm gmbr tu kalau mama xsalah, auntie fadz.....ramai btul kwn cik yin ni....hehe....

Baby Alisya Balqis

Aritu mama bawak abah & emran gi visit baby baru auntie lina....nama dia alisya balqis....tomeeeiii.....merah lagi kulit dia....mcm emran dulu....hehe....tp emran xleh nk dok dkt2 dgn balqis, sbb skang ni tgn emran aktif sgt...asik nk capai org je....hehe....

auntie lina ada 3 kids....yg sulung nama adam....dlm pic yg kt atas tu la adam....yg second nama amir....tp masa gi tu, amir tgh tido....so xleh la nk snap gmbr tiga beradik ni....next time la kita begmbr yer....to auntie lina....tahniah atas kehadiran your new baby gal....tomeeiii sgt.... ;-)

Emran Duduk Sambil Main Kasut

video
Skang ni emran slalu practise duduk....tp bila dia pakai kasut, asik nk main kasut pulak dia....pehtu bila badan xbalance, mula la nk tumbang....hehe....

Emran Mamam Kastard Strawberry & Pisang

video
Nyum Nyum....sedap btul bau kastard strawberry & pisang emran ni....banyak emran mamam aritu....tp pantang nampak camera, nk pandang camera jugak dia....hehe...

Emran & Cik Yin's Frenz

Masa ni emran gi kenduri kahwin kawan cik yin nye abang..kat tmn melati...ms sampai tu, emran trus kena serbu dgn kawan2 cik yin....sambil emran kena serbu tu, sempat la mama & abah makan kt khemah luar tu...emran pulak, kena kidnap masuk dlm dewan...hehe...masa ni, atuk, opah, acu qia, cik ya & uncle is pun ada...tp xamik gmbr pulak...excited tgk emran sengih memanjang time ni...hehehe....
aa...ni la dayang2 yg kidnap emran masa mama & abah mamam...hehe....memula emran malu2 kucing bila dayang2 ni dukung emran....pehtu dh lama2, bila dh dpt remote keta cik dayang pearcah, trus ilang malu kucing dia....hehe....

Emran Naik "Matahari" @ Genting

video

Friday, November 14, 2008

Last Round @ Genting

waa...tinggi sgt2 org tu kan....emran sampai kt lutut dia je....kalau abah bediri pun, agaknye sampai kt pinggang dia je agknye....kerusi besar yg emran duduk tu, kerusi org tinggi tu punye la....dia tempah khas.....mana taknye, sape nk jual kusi besau gitu....hehehe...

ni pulak kt tie corner..ada brape ribu tie la agknye kt situ......abah, emran xnmpk pun abah pakai tie...? hehe...

journey to dinosaur land....emran naik boat ni tau....best...memula org yg jg kt situ, bg abah & emran je masuk, mama dia xbg masuk...apola....dia pening agknye....org ckp dtg bertiga pun, dia buat muka blur jek....mmg xde perasaan langsung dh org2 yg keje kt genting ni agknye....hehe...pehtu, terpaksa la abah tunggu next boat utk naik sama2 dgn mama....
pas abis tgk dinosaur land, emran, abah & mama pun turun kl....balik umah....home sweet home.... ;-)

Good Morning Genting...

Masa ni emran baru bangun tito kt genting....masa mama tgh sibuk2 kemas brg, pastu nk gi basuh botol susu emran, tetiba ada org tegur mama....hehehe....rupa2nye budak bucuk ni dh bangun la....hehe....bangun terus tersengih2....hepi betul.... pas abah & mama siapkan brg2 nk blk umah, kitorang gi mamam breakfast kt burger king...memula mama nk gi mamam nasi lemak...tp xde org nk attend la pulak...harga pun xdisplay....pehtu, abah ckp, kalau harga sama mcm fast food, baik gi fast food je...hehe...so, burger king la pilihan akhirnye....emran mcm biasa, abah orderkan mashed potato...tp mama ada bwk emran punye fav food....kastard vanilla....masa breakfast emran mamam setengah botol, pastu masa nk tunggu bot nk gi dinosaur land, emran abiskan lg separuh....
masa jln2 kt indoor mlm td, emran suka sgt tgk ikan paus yg begerak kt atas pale dia tu....lampu lip lap lip lap je dia tgk....so siangnye, abah bwk gi naik floating boat tu...tp emran xdpt naik ikan paus....emran naik flying dragon pulak....hehehe..
mm...mcm biasa jugak..bila penat, emran tido je dkt abah....mmg sedap la kan tito kena peluk ni...hehe...masa ni mama & abah bwk emran naik boat...lalu under lover bridge....
pastu abah & mama bawak emran masuk ripley's believe it or not....xbyk aktiviti yg emran leh buat kt sini...abah & mama je yg perah otak selesaikan soalan2 kuiz yg ada kt dlm tu...hehe....selebihnya, begambar je la...hehehe...

Pusing2 Indoor Theme Park

Gajah ni nama dia Allie....besaaarrr kan....
ni masa abah & mama nk mamam kt kenny rogers....emran duduk kt baby chair....tp sebelum emran punye mashed potato sampai, emran sibuk sgt nk tanggalkan nombor kt tepi meja tu...hehe....
pas mamam, emran dh kenyang & nak tito....so mcm biasa, abah pun dukung la emran sambil jalan2 kt bowling alley ni....memula mama & abah igt nak main...sbb ada free voucher...tp tgk emran baeekk punye tito....so terpaksa la mama cancel....next time la mama & abah main ek..

Jalan2 Kat Outdoor Theme Park

Ni pic masa emran naik kuda dgn abah hehehe....mcm cowboy x...? :-D
emran testing2 duduk....
masa jln2, emran terjumpa keta antik lg.... apa lg, pantang nampak stereng keta, mesti emran nak "drive" punye la....hehe...
pemandangan berlatar belakangkan hotel first world....tmpt emran tito mlm tu dgn abah & mama...

Emran @ Genting Highlands

Aritu emran gi genting dgn abah & mama....saje jln2 sambil sambut besday abah kt sana....hehe..
Sampai je kt outdoor, emran gi kt tempat nak naik keta antik...tp lamanye kena tunggu...ramai sgt org beratur....emran pun dh mengantuk ni....sejuk2 camni sedap tito ni....hehe....
pas naik keta antik, emran singgah jap kt playground ni....saje je action amik gmbr..emran bukannye pandai main lg kt sini....hehe...
ni pulak masa naik train....emran sempat tito lg....lama gak naik train ni....lena la jugak emran tito sekejap.....pastu emran gi jln2 dgn abah.....

ni posing2 dgn mama & abah dkt keta antik & beca yg ada kt dlm tmn outdoor tu....

Thursday, November 13, 2008

Selamat Hari Lahir Abah

Belang2 Hitam & Putih


Masa gi anta mak su kt sg petani dulu, abah & mama belikan emran baju belang2 itam & putih ni....nampak comel pulak bila emran pakai....bila mama terjumpa baju yg sama pattern dgn emran ni utk abah, mama trus belikan...nasib baik abah sporting nak pakai sama2....hehehe....

Emran Layan Kartun

video
Masa ni mama tgh suap emran mamam yogurt salad....tp at the same time, tv pasang ceta kartun...bila mama nk suap mamam, dia asyik sgt tgk kartun kt tv tu....sampai kdg2, mulut je bukak sket, mata kt tv lg...hehe...skang ni kalau nk bg emran mamam, emran kena duduk kt play station dia ni...dah xpayah duduk kt stroller lg... ;-)

Dah Pandai Duduk Kat Trolley

Skang ni kalau emran gi ikut mama & abah mamam kt memana, emran dh pandai duduk kt baby chair....so senang la sket mama & abah nak mamam....so aritu mama test dudukkan emran kt shopping trolley ni....emran bleh gak la duduk...sebab baby chair & trolley ni ada support keliling dia kan....kalau dudukkan emran kt atas tilam pun emran dh boleh tahan 2-3 saat without support hehe...tp pastu dia main redah je baring hehe....bila la anak mama ni nak pandai duduk betul2 :-D mesti comey...hehe...

Krismas @ Alpha Angle

Skang ni kebanyakkan mall dh start buat hiasan utk krismas....the first yg emran sempat visit dekat alpha angle masa ikut atuk mamam kt johnny's....pokok krismas dia simple...tp comey la...

Emran & Tunnel


Hehehe....Caakk...! Aaa....igt emran xpandai ke nk menyelit kt tunnel yang abah buat tu....hehe....emran dh bleh thn aktif skang ni...so kalau mama & abah ada keje nk buat, abah slalu buatkan kubu ni utk emran....one day, abah xperasan abah terbuat tunnel ni....apa lg, emran pun dgn skill yg ada, intai abah thru tunnel tu...hehehe...terkejut abah sekejap...hehe :-D

Kiss From Abah

Friday, November 7, 2008

Style Emran Tito Lately




Dah lama emran xtito meniarap mcm ni.....last skali emran tito meniarap, ada la masa dia kecik sgt lg....masa tu umur emran dlm 3-4 bulan kot... skang ni emran dh 7 bulan ++...tapi lately ni, emran suka pulak meniarap bila dia tgh tido....maksudnye, masa mula2 emran tito tu dia tito mcm biasa...peluk bantal bucuk dia tu....then bila dia terjaga, emran trus pusingkan badan & tito meniarap pulak....hehe....dh penat tito peluk bantal kot, emran nk tito lenyek bantal pulak...hehe...tp time dia pusing tu, cantik2 pulak emran landing atas bantal peluk dia...hehe...tito pun tomei anak mama ni...

Wednesday, November 5, 2008

Senyuman Anak Mama & Abah

so sweeettttt.....comeeeyyyy....hencemmmm....apa lg....hehe....tp gmbr ni mama emran plg suka.....hehe....rsnye sume org pun suka tgk emran sengih cam ni kan.... ;-)

Lagi....Emran @ Zoo Negara

Ni la mak ina emran....mak ina rajin dukung emran.....tp sekali sekala, lenguh jugak la tgn mak ina dibuatnye...hehe...abah pulak skang ni asik skt pinggang je bila dukung emran....emran ni dh berat sgt ke....hehe...before masuk wad aritu, berat emran 8.9 kg....tp pas kuar wad, berat emran turun jadi 8.3 kg.....emran skang ni nmpk kurus sket dr dulu....tp pipi still maintain....hehe ni pulak mama amik gmbr aksi dukung anak2....hehe....kak wiena je yg xkena dukung sebab kak wiena dh besar....kalau nk dukung jugak, xtaula bape minit je yg larat paklong tu...hehe...
masa ni emran gi kandang zirafah....tinggi betul zirafah2 kt situ....mendongak jugakla emran tgk diorang....tp emran xsempat nk gi tgk unta & ape centre....kitorang termiss jalan nk gi situ....lgpun ari nk ujan....last skali bila dh abis round, mak ina "belanje" naik trem kt zoo tu hehehe.....
yg ni gmbr masa kitorang duduk rest & makan2....maklong bwk behun.....mama bwk kuey teow...kenyang...alhamdulillah....kak wiena sempat mamam ice cream, pastu mak ina pulak....tp dua2 ice cream kena paw dgn abah....hehehe....

well, best jalan2 kat zoo negara ni....ada show jugak....tp kalau nk tgk gmbr2 show & binatang2 lain, leh tgk kt blog mama yer....apa lagi, gi la melawat ke zoo negara....hehe.... http://www.zoonegara.org.my ;-)